„Aromatyczne ścieżki kuchni gruzińskiej”

„Aromatyczne ścieżki kuchni gruzińskiej”, czyli wizyta studyjna młodzieży ZSZ nr 2 we Wrześni w piekarni „ Smaki Kaukazu”

Dnia 20.11.2025 r Młodzieżowe Centrum Kariery we Wrześni, w ramach wizyty studyjnej
zorganizowało spotkanie w piekarni gruzińskiej „ Smaki Kaukazu” oraz w burgerowni
„Burger Mafia”. Młodzież z ZSZ nr 2 oraz Hufca Pracy we Wrześni, na początek poznała
historię i tradycje kuchni gruzińskiej. Bogactwem tego regionu są aromatyczne zioła (
kolendra, estragon, mięta), esencjonalne przyprawy, świeże owoce i warzywa oraz orzechy włoskie jako kluczowy składnik. Uczniowie mieli okazje obserwować jak powstają tradycyjne dania mączne kuchni gruzińskiej tj. lawasz, chaczapuri oraz placki i podpłomyki kukurydziane. Nie zabrakło również ujawnienia przez Pana Aleksandra (właściciela piekarni oraz burgerowni) wielu ciekawostek i tajemnic kulinarnych Kaukazu. Następnie uczestnicy odwiedzili burgerownie, gdzie mogli obserwować i wykonać słynne fast-foody. Omówiono, także działania operacyjne i logistyczne bistro oraz piekarni. Wizyta studyjna była niewątpliwie ciekawą podróżną kulinarną do zakątków Gruzji oraz inspiracją do odkrywania kuchni świata.


Partnerzy MCK Września: Zespół Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni, Hufiec Pracy we
Wrześni, Młodzieżowe Centrum Kariery w Kłecku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *