Orzel

XVIII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki

Logo

Dscn2412 (copy)

                        XVIII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki

            Ile czasu należy poświęcić by osiągnąć sukces, nasuwa nam się pytanie? Rzemiosło piekarskie jest pracą ręczną i wymaga odpowiedniego doświadczenia i przygotowania zawodowego oraz ogromnej wiedzy. Od wielu lat mamy potwierdzenie, że wśród młodych piekarzy jest wielu chętnych do podjęcia takiego wyzwania. W dniu 23 i 24 kwietnia 2015 roku odbył się XVIII finał  Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki. Zespół Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni  reprezentowali Maciej Pyzdrowski i Michał Guzenda.  W pracowni Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu piekarze piekli tzw. bułki zwykłe, knyple  i plecionki, a także chałki, rogale i drożdżówki. Ze specjalnie przygotowanego ciasta formowali eksponat artystyczny - wystawienniczy w postaci chleba okolicznościowego, świątecznego, weselnego (kształt np. dowolnej figury, herbu, godła, przedmiotu, rośliny, zwierzęcia). Podczas turnieju komisja oceniająca sprawdzała wiedzę teoretyczną uczestników. Tegoroczna edycja turnieju pokazała, że poziom  z roku na rok jest coraz wyższy. Jury nie miało łatwego zadania, aby wyłonić tych najlepszych.

            Podsumowanie turnieju odbyło się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej                   w Poznaniu. Maciej Pyzdrowski uczeń II klasy mech/wz w zawodzie piekarz zdobył         IV miejsce, a Michał Guzenda uplasował się na XII pozycji. Szczególne gratulacje            dla Macieja ucznia klasy II,  przed nim jeszcze rok doskonalenia w zawodzie.

             Maciej został laureatem  XVIII Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego  im. Anny Butki. Odbywa praktykę w piekarni Waldemara Widza w Kaczanowie, jego opiekunem jest Anna Stanisławczyk nauczyciel ZSZ nr 2.

 

 


<< wstecz