Orzel

XX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ CUKIERNICZY im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO

Logo

Pf 1490821988 (copy)

 XX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ CUKIERNICZY im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO

Jubileuszowy XX Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego okazał się złotym strzałem dla Wiktorii Bączkiewicz z ZSZ Nr 2 we Wrześni odbywającej praktyki w „Cukierni – Kuczora”.

W dniach 28-29 marca 2017 r. w ZSPS w Poznaniu odbył się finał XX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego.

Celem Turnieju jest podniesienie rangi zawodu i kształcenia zawodowego, nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami, a przede wszystkim stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności w zakresie zdobnictwa cukierniczego.

 

Do zmagań finałowych zostało wyłonionych 15 uczestników z różnych regionów Polski, m.in. z Lublina, Chełma, Kościana, Bydgoszczy, Kwidzynia, Łodzi, Leszna, Poznania i Wrześni.

 

Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 we Wrześni wystawił dwie reprezentantki Wiktorię Bączkiewicz (Cukiernia-Kuczora) i Adriannę Grodzką (Cukiernia Cezar). Dwumiesięczne przygotowania pod czujnym okiem mistrzów szkolących z Cukierni-Kuczora: P. Kuczory i M. Paryska, z Cukierni-Cezar M. Pielichowskiego oraz z ramienia szkoły D. Kaczmarek zaowocowały przemyślanymi i oryginalnymi pomysłami.

 

Komisję Turniejową XX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego reprezentowali znani i cenieni specjaliści z dziedziny cukiernictwa

        · przewodniczący                                    Marian Weber

        · z-ca przewodniczącego                        Robert Einbacher, Piotr Koperski

      · członkowie komisji                                           Jadwiga Jabłecka, Przemysław Kuczora, Łukasz Szerszeń, Teodora Kosior, Zofia Wawryszuk

                                                                        

Tematyka i zasady Turnieju obejmowały treści zgodne z podstawą programową kształcenia w zawodzie cukiernik, jak również zadania ponadprogramowe. Zadaniem III etapu Turnieju było  wykonanie jednego tortu o średnicy 28 cm na dowolny, wybrany temat (okoliczność), małego torciku do degustacji o średnicy 14 cm, 20 szt. ciastek bankietowych 2 rodzaje po 10 szt. w tym 10 ciastek do degustacji, 3 figurek marcepanowych o masie ok. 100 g, dekoracyjnego napisu okolicznościowego z ciemnej czekolady oraz udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące surowców oraz produkcji półproduktów i wyrobów cukierniczych (podstawa programowa – kwalifikacja T.4)                        

Całość wykonanej pracy musiała nawiązywać do tematu, który uczeń zobowiązany był podać pisemnie przed rozpoczęciem pracy Komisji Oceniającej wraz z określeniem smaku tortu i ciastek bankietowych. Pojawiły się prace o ciekawych tematach: Kwiecisty Ogród, Kinderbal, Gitarowy Riff, Zakręcony Świat Smerfów, Fotografika i zróżnicowanych smakach, m.in. czekoladowych, owocowych i … warzywnych. Największą trudność sprawiło uczniom wykonanie okolicznościowego napisu z czekolady. W tym zakresie reprezentantki Wrześni nie miały sobie równych.

Jurorzy po siedmiogodzinnych zmaganiach turniejowych, zdegustowaniu 15 tortów oraz 30 ciasteczek bankietowych wyłonili tegorocznych laureatów. Na najwyższym podium stanęła wrześnianka Wiktoria Bączkiewicz. Kolejny ogromny sukces wrzesińskich młodych cukierników świadczy o dużych umiejętnościach i chęciach laureatów oraz doskonałej bazie warsztatowej w zakładach szkolących.

 

Wyniki XX Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego

 

I miejsce         Wiktoria Baczkiewicz          193,86             ZSZ Nr 2 Września, Cukiernia - Kuczora           
II miejsce        Karolina Pawluk                     190,57             ZSGiH Chełm, pracownia szkolna   

III miejsce      Bogumiła Karolczak              180,57             ZSP Kościan, Piekarnia-Ciastkarnia Walenciak

IX miejsce      Adrianna Grodzka              152,00             ZSZ Nr 2 Września, Cukiernia Cezar

 

Gratuluję laureatkom i mistrzom szkolącym osiągnięć i jednocześnie dziękuję za włożony wkład pracy, wielogodzinne przygotowania oraz możliwość uczestniczenia w tworzeniu cukierniczych arcydzieł.

 

DK

<< wstecz