Orzel

XIX Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego

Logo

Obraz 042 (copy)

W dniach 19-20.04.2016 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się XIX Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego. Do finału zakwalifikowało się 19 uczniów z całej Polski, w tym Roksana Gierszewska uczennica klasy III ku/wz z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni, zdobywająca doświadczenie w zawodzie w  Cukierni-Kuczora.

Tematyka i zasady Turnieju obejmowały treści zgodne z podstawą programową kształcenia w zawodzie cukiernik, jak również zadania ponadprogramowe. w tym:

- formowanie tortów oraz ciastek bankietowych,

- przekładanie, nasączanie i wykończenie powierzchni tortów

- sporządzanie dekoracji z kremów, marcepana, czekolady, z wykorzystaniem owoców, galaretek, różnych posypek itp.

- wykonywanie napisów okolicznościowych

- wykonywanie tortów piętrowych na określony temat - okoliczność

- wykonanie wystawek z różnych półproduktów np. czekolady, karmelu

- zastosowanie nowych technik zdobniczych.

- wiadomości teoretyczne związane z wykonywanymi zadaniami

Zadaniem III etapu Turnieju było wykonanie w czasie 7 godzin:

- trzy piętrowego tortu na stelażu  na dowolny, wybrany przez ucznia temat (okoliczność)

- małego torciku do degustacji z tych samych co tort trzy piętrowy produktów

- 20 szt. ciastek bankietowych (małe ciasteczka z dekoracją, na spodach biszkoptowych z bitą śmietaną lub spodach kruchych z kremem russel) - 2 rodzaje po 10 szt. w tym 10 ciastek do degustacji

- 3 figurek marcepanowych o masie ok. 100g każda z nich

- dekoracyjnego napisu okolicznościowego z ciemnej czekolady na białym torcie o średnicy ok. 24 cm przygotowanym przez organizatora Turnieju (np. w dniu ślubu, w dniu urodzin, w dniu imienin)

Całość wykonanej pracy musiała nawiązywać do tematu, który uczeń zobowiązany był podać pisemnie przed rozpoczęciem pracy Komisji Oceniającej wraz z określeniem smaku tortu i ciastek bankietowych.

Tegoroczna tematyka prac była zróżnicowana. Pojawiły się prace o następujących tematach: Euro 2016, Wiosna, Chrzest Polski, Mijający czas, Wodny Świat, Myszka Miki, Z naturą na ty, Azja.

Roksana Gierszewska zainspirowana obrazem Salvadora Dali „Trwałość pamięci”, znanym także pod często używanymi nazwami – „Cieknące zegary” lub „Miękkie zegary”, stworzyła pracę „Mijający czas…”. Tort o smaku białej czekolady z maliną zawierał elementy dekoracyjne nawiązujące do tematyki dziełą Salvadora Dali. Kot z programu „Budzik”, Królik z „Alicji w Krainie Czarów” i kukułka zegarowa to figurki marcepanowe, które stworzyła Roksana.

Komisja Turniejowa, w skład której wchodzili znani cukiernicy m.in.. Marian Weber, Piotr Koperski, Robert Einbacher, Przemysław Kuczora miała trudne zadanie wyboru najlepszej pracy. Każdy z uczestników mógł zdobyć w sumie 250 punktów.

Roksana Gierszewska znalazła się wśród laureatów turnieju. Według niej jest to zawód, w którym można wykazać się kreatywnością, pomysłowością, zdolnościami manualnymi, Dzięki tworzeniu nowych autorskich przepisów, można osiągnąć wysoki prestiż.

 

Wyniki Turnieju:

I miejsce Anna Krauze – ZSPS Poznań, Cukiernia Kandulski

II miejsce Michał Czerwiński – ZSS Bydgoszcz, Cukiernia Sowa

III miejsce Artur Nieckarz – ZSPS Poznań, Cukiernia Kandulski

VI miejsce Roksana Gierszewska – ZSZ Nr 2 Września, Cukiernia Kuczora

 

Zgodnie z regulaminem laureatami Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego sa osoby, które uczestniczyły w finale Turnieju i zajęły od 1 do 6 miejsca. Równocześnie laureaci są zwolnieni z części praktycznej egzaminu zawodowego (dotyczy to tych uczniów, którzy zdają egzamin zawodowy w Izbie Rzemieślniczej). Uczniowie Ci uzyskują ocenę celującą z części praktycznej egzaminu. Laureaci i finaliści Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego są zwalniani z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

 

PRASA O TURNIEJU

 

 

<< wstecz