Orzel

Sebastian Michalski VI cukiernikiem w Polsce

Logo

Dsc 0938 (copy)

Jubileuszowy XX Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbył się we Wrocławiu w dniach 13-15 kwietnia 2015 r. Tematem przewodnim była „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”.

Komitet Główny zakwalifikował do finału jubileuszowego Turnieju 25 uczniów w zawodzie cukiernik i 20 w zawodzie piekarz z 13 województw. Województwo wielkopolskie  reprezentowali Michał Wośkowiak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Grodzisku Wielkopolskim i Sebastian Michalski z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 we Wrześni, praktyki Cukiernia – Kuczora (przyp.  13.01.2015 w ZSZ Nr 2 we Wrześni odbyły się eliminacje wojewódzkie wyłaniając w/w uczniów)

Turniej ten jest prawdziwym festiwalem młodych cukierników, a jego rangę podnosi fakt, że honorowy patronat nad nim objęła Minister Edukacji Narodowej a także Wojewoda Dolnośląski, Marszałek Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Kurator Oświaty, Prezydent Wrocławia i Prezes Związku Rzemiosła Polskiego

Współorganizatorami są Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu i Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu oraz Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP we Wrocławiu, Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP we Wrocławiu, Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników

W czasie dwudniowej rywalizacji uczniowie klas trzecich zasadniczych szkół zawodowych musieli wykazać się szeroką wiedzą teoretyczną i znakomitym przygotowaniem do realizacji zadań praktycznych. Zadaniem uczestników było przygotowanie tortu i figurek marcepanowych odnoszących się do  tematyki turnieju, a także ciastek bankietowych i eksponatu dekoracyjnego z karmelu lub czekolady.

Prace Sebastiana Michalskiego odznaczały się dużą precyzją i dbałością o estetykę wykonania oraz spójnością tematyczną. Przygotowany przez niego tort i ciastka bankietowe oblane były czekoladą z elementami dekoracyjnymi ze złota i herbem miasta Wrocław, natomiast figurki marcepanowe przedstawiały wrocławskie krasnale, postaci z teatru i lwa z wrocławskiego ZOO. Eksponat z czekolady miał postać baletnicy.

Konkursowe współzawodnictwo stało na wysokim poziomie. Uczniowie wykazali się dużą kreatywnością i profesjonalizmem, umiejętnie wykorzystywali nowoczesne techniki dekorowania oraz różnorodne tworzywa cukiernicze. Każdy z uczestników z dużym niepokojem oczekiwał na werdykt konkursowego jury, tym bardziej, że stawka była wysoka – oprócz atrakcyjnych nagród rzeczowych było zwolnienie z jednej części egzaminu zawodowego dla laureatów Turnieju (miejsca I-VI).

Prace cukierników oceniała Komisja w składzie:
przewodniczący - Wojciech Biegański
z-ca przewodniczącego - Elżbieta Miodek
z-ca przewodniczącego - Wincenty Wolak
Członkowie oceniający: Antoni Wojewodzic, Sergiusz Siemionko, Marian Tyszko, Aneta Palczewska(nauczyciel z Zespołu Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich w Tczewie), Lucyna Prorok (nauczyciel z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach).

Jurorzy zgodnie twierdzili, iż uczestnicy są bardzo dobrze przygotowani.

Udział w Turnieju to doskonała forma promocji zawodu, a dla młodzieży – wspaniałe doświadczenie, okazja doskonalenia umiejętności praktycznych, rozwijania zdolności i zawodowych pasji.

Laureatami jubileuszowego Turnieju zostali:

 

I miejsce          Wośkowiak Michał Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Grodzisk Wlkp.24 68,8 92,8

II miejsce         Wojewoda Kinga Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Kwidzyn       26 63,4 89,4

III miejsce         Rybaczek Marlena Zespół Szkół Gastronomicznych Białystok           24 63,4 87,4

IV miejsce        Leszczyński Sebastian Zespół Szkół Gastronomicznych Białystok     28 59,4 87,4 

V miejsce         Rogala Angelika Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich Radom     23 62,4 85,4 

VI miejsce      Michalski Sebastian Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 Września     21 63,4 84,4

Sebastian Michalski po części teoretycznej uplasował się na miejscu VI (21 pkt), natomiast część praktyczna została oceniona przez jurorów na 63,4 pkt - miejsce II

Organizatorzy przygotowali ranking Dziesięciolecia najlepszych szkół w Polsce przygotowujących uczniów do zawodu cukiernik i piekarz. Warto się pochwalić, że Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 we Wrześni uplasował się na miejscu VII w zawodzie cukiernik i miejscu XI w zawodzie piekarz.

Przygotowanie do turnieju do żmudna wielogodzinna praca zarówno uczestnika jak i osób wspomagających, tworzących projekt, udzielających wskazówek, to kilogramy zużytego surowca, to walka z czasem… Dlatego kieruję podziękowania dla Przemysława Kuczory i Marcina Paryska za wieloletnią współpracę i kreowanie sztuki cukierniczej wśród uczniów, angażowania się w turnieje cukiernicze w Polsce i na świecie.

<< wstecz